Suomalaisella ympäristöosaamisella on Ukrainassa näytön paikka
Viranomaisyhteistyön lisäksi myös suomalaisilla yrityksillä saattaa olla suuri rooli Ukrainan ympäristökriisin ratkaisemisessa.
Viranomaisyhteistyön lisäksi myös suomalaisilla yrityksillä saattaa olla suuri rooli Ukrainan ympäristökriisin ratkaisemisessa.
Suomi on jo sitoutunut tukemaan Ukrainaa ympäristön tilan seurannassa, jälleenrakentamisessa ja vihreässä siirtymässä. Myös Ukrainan ympäristölainsäädäntö ja instituutiot halutaan pikaisesti modernisoida EU-kelpoisiksi.
Ilmatieteen laitos on tehnyt sodan ilmanlaatuvaikutusten satelliittipohjaista arviointia. Se on myös kouluttanut ukrainalaisia asiantuntijoita.
Lisäksi Suomen ympäristökeskus on ainakin suunnitellut käynnistävänsä yhteistyötä ukrainalaisten viranomaisten kanssa vesikysymyksiin sekä ekosysteemeihin ja biodiversiteettiin liittyvässä seurannassa.
Viranomaisyhteistyön lisäksi myös suomalaisilla yrityksillä saattaa olla suuri rooli Ukrainan ympäristökriisin ratkaisemisessa. Mahdollisuuksia tarjoutuu yrityksille, joilla on muun muassa seuraavaa osaamista:
• jätehuoltoalan koneet ja laitteet
• maaperän puhdistuksessa käytettävä teknologia
• ongelmajätteen käsittelyssä käytettävä teknologia
• kierrätyksen ja kiertotalouden koneet ja ratkaisut
• vesihuolto, vesienpuhdistus ja jätevedenkäsittely
• ympäristöteknologia
• agritech
• metsäalan koneet ja laitteet, metsavarojen digitaalinen seuranta
• käytetyn koneiden ja muun teknologian myynti
Miinanraivauksessa Ukrainaa ovat lahestyneet jo slovenialaiset ja kroatialaiset yritykset, joilla on tarjolla kehittynyttä teknologiaa, jota on kehitetty omien alueiden tarpeisiin Balkanin sodan jälkeen käynnistetyssä miinanraivauksessa.
Yksityinen markkina vai julkinen hankinta?
Huomionarvoista suomalaisten yritysten näkökulmasta on myös se, että ympäristön puhdistukseen liittyvät projektit tulevat olemaan todennäköisesti julkisia hankintoja, jotka kilpailutetaan ProZorrossa.
Puhdistushankkeista kilpailevat ukrainalaiset ja Ukrainassa toimivat palveluntarjojat sen sijaan hankkivat käyttämänsä teknologian suurelta osin yritysten välisenä B2B-kauppana.
Muiden toimialojen tapaan myös monet ympäristöön liittyvät hankkeet ovat jo käynnistyneet tai käynnistymässä, sillä saastunut maa tai vesistön on puhdistettava ennen rakentamista.
Toimialaan pätee myös samaa totuus kuin muuhunkin rakentamiseen Ukrainassa: mitä myöhemmin yritys saapuu Ukrainan markkinalle, sitä poikkeuksellisempaa kilpailuetua sen tuotteelta edellytetään.
Vielä tällä hetkellä markkinoilla on vielä tilaa, ja mielenkiintoisten niche-alueen löytäminen mahdollista, mutta kilpailu kiristyy jatkuvasti. Moni ensi vuonna markkinoille tuloa suunnitteleva tuleekin todennäköisesti myöhästymään.
Muuta kiinnostavaa luettavaa: